Terug

Beuningen gaat voor XL-windmolens langs de A73

Sep 5, 2018

Langs de A73 ter hoogte van Beuningen komen hoogstwaarschijnlijk vier of vijf windturbines van ruim tweehonderd meter hoog. Wethouder Piet de Klein hoopt dat deze molens er voor 2022 staan.

Beuningen wil over 22 jaar energieneutraal zijn. Er wordt dan evenveel energie opgewekt als verbruikt. Om dat te bereiken, is het nodig dat inwoners en ondernemers hun panden verduurzamen. Daarnaast moet er 731 terajoule ‘grootschalig worden opgewekt’. Met andere woorden: met zonne- en windenergie. ,,We kunnen niet om windmolens en zonnepanelen heen. Dat ze er moeten komen in onze gemeente, beseffen onze inwoners. De vraag is in Beuningen niet meer ‘of’, maar ‘waar’”, zegt De Klein.

Zestien scenario's

Inwoners konden vorig jaar over de locaties meepraten. Samen kwamen ze tot zestien scenario’s. De gebiedsraad, waar veertien bewoners inzitten, bracht het aantal de afgelopen maanden terug. In de voorlopige varianten die er nu liggen, staan windturbines gepland langs de A73 rondom knooppunt Ewijk. Het gaat om vier of vijf molens, met een ‘tiphoogte’ (ofwel: het uiterste puntje) van 230 meter. Ter vergelijking: de bladen van de turbines langs de A15 in de Betuwe bij Elst reiken tot 150 meter hoog.

,,Dat ze liever vijf hoge dan bijvoorbeeld twaalf lage windmolens willen, daar waren de leden van de gebiedsraad na vele discussies over uit. Een hoge turbine levert veel meer energie op. Bovendien is het rendement ook veel groter. Daarom wordt er in Nederland ook steeds vaker ingezet op grote turbines”, zegt Gijs Gerrits, projectleider Energiek Beuningen 2040. Een XL-molen kan volgens hem zo’n 5000 huishoudens van stroom voorzien. Als de keuze valt op vijf windturbines zijn er minder zonnepanelen nodig in de gemeente Beuningen: namelijk nog 15 hectare. Bij vier molens gaat het om het dubbele: 30 hectare.

Vijf windmolens

Het plaatsen van vijf turbines lijkt de voorkeur te hebben van de meeste Beuningenaren. Dat bleek tijdens de onlangs gehouden infoavonden in de vier dorpen. 54 procent van de 134 bezoekers die een formulier invulden, koos voor vijf molens. ,,Over het algemeen waren de mensen tevreden. Ze begrijpen dat turbines en zonneparken nodig zijn”, zegt Gerrits. ,,Natuurlijk uitte ook een aantal inwoners, vooral uit Winssen en Ewijk, zorgen. Bij de windmolens gingen die met name over geluidsoverlast. Ik merkte dat ze bij het plaatsen van de zonnevelden vooral bezorgd zijn over het gebruik van landbouwgrond en de gevolgen voor het landschap.”

Bron: De Gelderlander - 14-07-2018 - Bianca Govers